Descriere
Quinoa, adesea numit "super-aliment" sau "super-gras", este unul dintre cele mai populare alimente din lume. Daca e un lucru prea generic, hai sa intram in detalii.
Quinoa este o planta inflorita care apartine familiei amarant. Este o planta anuala cultivata pentru semintele sale comestibile. Deci, cand ne referim la beneficiile quinoa, intelegem beneficiile semintelor sale. Deoarece semintele sunt cele pe care le folosim in general.
Semintele nu contin gluten. Compozitia de quinoa este similara cu graul sau orezul atunci cand este gatit. Este o sursa excelenta de proteine (o sursa completa, deoarece contine toti cei noua aminoacizi esentiali). De asemenea, contine o cantitate buna de fibre si minerale.
Exista diferite tipuri de quinoa:
- Quinoa sau quinoa alba, care este cel mai comun tip de quinoa disponibil in magazine. Se numeste si quinoa din fildes.
- Quinoa rosie, care isi pastreaza forma originala (mai buna decat quinoa alba) dupa o mica gatire. Acest tip este mai potrivit pentru salate reci sau orice reteta in care este de dorit un bob distinct.
- Quinoa neagra, care este putin mai dulce decat quinoa alba. Acest soi isi pastreaza culoarea neagra intacta chiar si atunci cand este gatita.
- Fulgi de quinoa, care sunt fabricati prin turnarea in abur a boabelor intregi de cereale. Aceste fulgi fac pentru un mic dejun rapid.
- Quinoa faina, care nu este decat faina din seminte de quinoa. Arata cam ca orice alta faina.
Quinoa este buna pentru tine?
Evident. In caz contrar, nu are rost sa stii despre asta, nu? Intrebarea este cum poate fi bine pentru tine.
Semintele sunt bogate in fibre, vitaminele B, vitamina E si alte minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul si fosforul. Sunt extrem de hranitoare. Si ele contin, de asemenea, quercetin si kaempferol, doi compusi de plante importanti, dintre care vom discuta mai tarziu.
Quinoa este fara gluten, ceea ce inseamna ca este timpul petrecut pentru persoanele care nu tolereaza glutenul. Si are un indice glicemic scazut - si asta inseamna timp de petrecere pentru diabetici. Avand in vedere ca este ridicat in fier si magneziu, quinoa poate avea efecte minunate asupra sanatatii metabolice a unui individ. Semintele se umfla cu antioxidanti.
Sunt mult mai multe. Probabil un milion de alte motive pentru care vei iubi quinoa. Dar in acest post, discutam cateva dintre ele foarte importante. Da, si inainte de asta, ce zici de un pic de istorie?
Care este istoria Quinoa?
Totul a inceput cu aproximativ 4.000 de ani in urma in regiunea Andina din Peru, Bolivia si Chile - unde oamenii i-au domesticat pentru consum. Cu toate acestea, dovezile arheologice spun ca quinoa a provenit cu aproximativ 7000 de ani in urma.
In timpul sosirii spaniole, quinoa a fost bine dezvoltata tehnologic si bine distribuita pe teritoriul Inca (a fost numita aurul Incasilor), unde se credea ca ii asigura rezistenta razboinicilor Inca. Si Corporatia Quinoa a numit-o supergraina viitorului.
Planta a suferit numeroase modificari morfologice pe parcursul istoriei omenirii - ca urmare a domesticirii ei. Unele dintre aceste modificari includ un cap de flori compact al plantei, o crestere a dimensiunii tulpinii si a semintelor si niveluri ridicate de pigmentare.
Care este profilul nutritional al Quinoa?
Exista multe beneficii surprinzatoare ale nutritiei quinoa, Quinoa este ambalata cu substante nutritive esentiale, cum ar fi antioxidantii, vitaminele si mineralele. Este, de asemenea, considerata o proteina completa.
O ceasca de quinoa contine 222 de calorii. Contine doar 4 grame de grasime, 5 grame de fibre si 8 grame de proteine. In plus, de asemenea,
2 miligrame de mangan (58% DVR)
118 miligrame de magneziu (30% DVR)
281 miligrame de fosfor (28% DVR)
78 micrograme de folat (19% DVR)
4 miligrame de cupru (18% DVR)
8 miligrame de fier (15% DVR)