Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme

Hrana sa-ti fie medicament

Membru Bizoo de 9 ani.
0
0 stars: Fara rating
0 pareri

Praf de copt 1 kg, Natural Seeds Product

0 stars: 0.00 din 0 pareri

2204 lei Lei
Cod produs
NSP-574
Out Of stock
Descriere
Praful de copt este de fapt un agent chimic uscat pentru dospit, care este un amestec de carbonat sau bicarbonat si un acid slab si este utilizat pentru cresterea volumului si pentru clarificarea texturii produselor coapte. Praful de copt este format din bicarbonat de sodiu (bicarbonat de sodiu, NaHCO3), crema de tartru (bitartrat de potasiu, C4H5KO6) si amidon de porumb.

Diferenta dintre praf de copt si bicarbonat

Bicarbonatul si praful de copt sunt printre cei mai folositi agenti de afanare pentru aluaturi in zilele noastre. Totusi, nu sunt putini cei care se intreaba care este diferenta dintre cei doi sau daca se pot inlocui reciproc.

Principala asemanare dintre cele doua produse este ca ambele contin bicarbonat de sodiu alimentar. Totusi, trebuie sa stim ca bicarbonatul nu se poate activa decat cu ajutorul unui ingredient acid ( zeama de lamaie, smantana, branza dulce etc). Cu alte cuvinte, in lipsa unui ingredient care sa il activeze, bicarbonatul nu va afana aluatul.

Spre deosebire de bicarbonat, praful de copt nu are nevoie de un alt acid pentru a face aluatul sa dospeasca, acesta avandu-l deja in compozitia sa.  O alta diferenta dintre cei doi agenti de afanare este termenul de valabilitate: bicarbonatul are un termen foarte indelungat, pe cand praful de copt isi poate pierde proprietatile mult mai repede, mai ales daca este depozitat intr-un spatiu umed.

Praful de copt poate fi inlocuit cu succes de bicarbonatul de sodiu, masura fiind o lingurita rasa de bicarbonat pentru un pliculet de praf de copt.

De obicei, este bine sa stingeti praful de copt sau bicarbonatul inainte de a-l adauga in aluaturi pentru a elimina un posibil gust intepator. Puteti trece peste aceasta etapa daca in lista ingredientelor folosite se regasesc otet, zeama de lamaie, smantana sau lapte.

Praful de copt functioneaza prin eliberarea gazului de dioxid de carbon intr-un amestecator sau aluat printr-o reactie acid-bazica, determinand extinderea bulelor din amestecul umed si, astfel, lasarea amestecului. Se foloseste in locul drojdiei pentru produse finale in care arome de fermentatie nu ar fi de dorit sau atunci cand materia prima nu are structura elastica pentru a tine bulele de gaz mai mult de cateva minute sau pentru a accelera productia.

In 1856, chimistul Eben Norton Horsford a brevetat prima praf de copt modern. Horsford a extras initial fosfat monocalcic prin fierberea oaselor animalelor. Fosfatul monocalcic a actionat ca un acid care s-a combinat cu bicarbonat de sodiu pentru a crea o reactie care produce C02.

In anii 1880, compania Horsford a trecut la minarea fosfatului monocalcic la costuri mai mici. El a asezat cele doua ingrediente impreuna intr-un singur recipient, adaugand amidon de porumb pentru a inmuia umiditatea, ceea ce a impiedicat ingredientele sa reactioneze prematur. Compania creata a devenit cunoscuta sub numele de Rumford.

Exista doua categorii de pulberi de copt: cu actiune unica si cu dubla actiune.

Prafuri de copt cu actiune unica Pudrele de copt cu actiune singura produc instantaneu cea mai mare parte a gazului lor atunci cand sunt amestecate cu un lichid. Acestea sunt clasificate in functie de tipul de acid pe care il utilizeaza. Cele care contin crema de tartru si acid tartric (C4H606) creeaza rapid gazul cand este amestecat cu bicarbonat de sodiu si un lichid. Aceste batai trebuie sa fie gatite repede sau se vor rataci. Pulberile de gatit cu actiune mai lenta sunt pulberile de copt fosfat care contin fie fosfat de calciu (Ca3O8P2), fie pirofosfat disodic (H2Na2O7P2). Pudrele de sulfat de aluminiu (AI2012S3) reactioneaza mai incet la temperatura camerei, dar dau un gust amar batatorului.

Prafuri de copt cu actiune dubla Majoritatea pulberilor comerciale de copt sunt cu actiune dubla. Acest lucru inseamna ca initial o cantitate mica de gaz este eliberata atunci cand este amestecata cu un lichid.
Trimite mesaj
Din Gura in Gura