Descriere
Doar doua lingurite de ardei iute ofera aproximativ sase la suta din valoarea zilnica pentru vitamina C, cuplata cu mai mult de 10 la suta din valoarea zilnica pentru vitamina A. Adesea numita vitamina anti-infectie, vitamina A este esentiala pentru membranele mucoase sanatoase, care aliniaza pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si tractul urinar si servesc drept prima linie de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni invadatori.
Ce beneficii are ardeiul iute pentru sanatate
In ciuda gustului arzator, pe care unii il iubesc, in timp ce altii nu reusesc sa-l tolereze deloc, ardeiul iute este un aliment cu beneficii semnificative pentru sanatatea organismului:
Sustine ameliorarea durerilor: Datorita capsaicinei din componenta lui, care inhiba receptorii durerii prin inducerea senzatiei de caldura (fara a cauza, insa, arsuri la nivelul organismului), ardeiul iute contribuie la atenuarea durerilor cauzate de diferite manifestari (de la migrene la dureri ce tin de sistemul osos si de cel muscular);
Poate regla greutatea corporala :Capsaicina joaca un rol important si de aceasta data prin faptul ca diminueaza apetitul si stimuleaza termogeneza, procesul de incalzire a corpului, care accelereaza arderea;
Amelioreaza inflamatiile: Capsaicina din ardeiul iute are si proprietati antiinflamatoare si asta pentru ca reuseste sa suprime actiunea substantei P8, un neuropeptid secretat de celulele nervoase, asociat cu procesele inflamatoare. Acesta este si motivul pentru care multe produse cu actiune antiinflamatoare au capsaicina in compozitia lor;
Sustine buna functionare a sistemului cardiovascular: Prin reglarea functiilor metabolice, a colesterolului si imbunatatirea circulatiei sangvine, ardeiul iute poate oferi suport la reducerea hipertensiunii si la apararea functiilor cardiovasculare;
Sustine intregul sistem imunitar. Gratie continutului sau bogat in vitamine, minerale, capsaicina si antioxidanti, ardeiul iute se numara printre resursele de incredere pentru buna functionare a organismului.
Acest lucru poate parea contra-intuitiv, dar capsaicina din ardei actioneaza de fapt ca un anti-iritant. Persoanelor cu ulcer li s-a spus ani de zile sa evite alimentele picante, dar cercetarile au relevat ca ardeii sunt benefici pentru ulceratii.
De exemplu, pudra de ardei ofera cantitati de anti-oxidanti si alte substante chimice care ajuta problemele digestive, cum ar fi vindecarea stomacului, reducerea gazelor intestinale, vindecarea diareei si actionarea ca un remediu natural pentru crampe.
Precautii si contraindicatii
In ciuda faptului ca ofera numeroase beneficii pentru sanatate, compusii ardeiului iute, in special capsaicina, ar putea avea si efecte adverse in unele cazuri, motiv pentru care alimentul trebuie consumat cu precautie.
Persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului gastrointestinal ar trebui sa limiteze consumul pentru ca ardeiul iute poate cauza senzatia de arsura in stomac, dar si crampe si dureri abdominale.
Ajuta sistemul circulator si previne bolile de inima prin scaderea colesterolului seric din sange si reduce depozitele de lipide si, prin urmare, inverseaza coagularea excesiva a sangelui. De asemenea, dilata vasele de sange pentru a ajuta fluxul de sange.
Capsaicina a fost, de asemenea, studiata ca o metoda holistica pentru pierderea in greutate. Acesta va distruge selectiv fibrele nervoase care trimit mesaje de la stomac la creier.
Ardeiul iute este plin de beta-caroten si antioxidanti care va sprijina sistemul imunitar si va va ajuta in combaterea racelii si a gripei.
Toata acea caldura pe care o simti dupa ce ai mancat ardei iute necesita energie - si calorii pentru a o produce. S-a descoperit ca ardeii dulci contin substante care cresc semnificativ termogeneza (productia de caldura) si consumul de oxigen mai mult de 20 de minute dupa ce sunt consumate.