Descriere
Ceapa este folosita inca din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grabirea vindecarii ranilor si diminuarea durerii. Ceapa este considerata de catre multi ca fiind un antibiotic natural ce ajuta organismul sa lupte impotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, actioneaza ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de parintii si bunicii nostri pentru gripa si raceala, ea ajutand - vara - si la indepartarea tantarilor.
Are proprietati antibiotice, antiinflamatoare - de efect pentru guta si artrita, antiseptice - lupta impotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli si Salmonella, infectii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene si carminative - de efect pentru constipatie si balonari.
Ceai de ceapa
Ceaiul de ceapa se recomanda in special in caz de raceala, putand calma durerile in gat. Taie o ceapa mare in sferturi, adauga peste un litru de apa clocotita si strecoara ceaiul dupa 15 minute. In cana poti adauga si cateva picaturi de suc de lamaie.
De asemenea, ceapa contine sulf, care are un rol protector asupra ficatului mai ales atunci cand combinam, de exemplu, o salata de legume cu ceapa la o friptura de vita. Acest mix se pare ca este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor catre creier si sistemul nervos in general, asigurandu-se, astfel, o stare psihica echilibrata.
Studii de specialitate mai arata arata ca sucul proaspat de ceapa aplicat de arsurile minore sau ciupiturile de insecte grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor, chiar daca, la inceput, senzatia este una de usturime - rezultatul conteaza.
In anotimpurile reci, cand mainile au foarte mult de suferit din cauza frigului, cei care se stiu cu probleme in acest sens trebuie sa stie ca pot incerca un remediu naturist pe baza de suc de ceapa si miere, in parti egale, care ajuta la tratarea crapaturilor pielii si echilibrarea pH-ului. Exista insa o avertizare in consumul de ceapa, valabila pentru persoanele suferinde de gastrita, sindrom de colon iritabil sau colita. Pentru acestia este recomandat consumul treptat al cepei si in cantitati mici astfel incat organismul sa se obisnuiasca deoarece ingestia unei cantitati nepotrivite poate diminua peristaltismul gastric, ingreunand digestia.
Ceapa contine, printre altele, si sulf, mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Sulful protejeaza vasele de sange, iar in combinatie cu alte substante din ceapa, poate regla nivelul colesterolului.
Quercetina, prezenta in ceapa, este o substanta cu beneficii pentru sistemul muscular si sistemul osos. Ceapa este recomandata sportivilor, persoanelor care urmeaza antrenamente fizice intense sau de fizioterapie, celor in recuperare motorie, dar si femeilor care prezinta risc de osteoporoza. Sustine densitatea osoasa si poate diminua efectele vatamarii oxidative a fibrelor musculare.