Descriere
Coriandrul este o planta obisnuita, folosita pentru a aromatiza mancarea. Provine de la planta Coriandrum sativum si se aseamana cu patrunjelul, morcovii si telina.
Coriandrul poate scadea glicemia prin activarea anumitor enzime. De fapt, este suficient de puternic intrucat persoanele cu un nivel scazut de zahar din sange trebuie sa-l foloseasca cu precautie.
Adauga semintele de coriandru in salate, pentru a obtine un gust ca cel preferat de gospodinele din Rusia, sau in mancarurile de tip curry, precum cele din India. Le poti folosi si atunci cand pregatesti carnati nemtesti sau italieni sau bere belgiana pe baza de orz. Inainte de a le adauga in mancare le poti praji sau incalzi pentru a le intensifica aroma.
Coriandru: proprietati si beneficii
Coriandrul este bogat in ulei volatil (linalool, pinen, geraniol, borneol, terpineol, citronelol, carvona, camfor), acizi grasi, substante proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic, de asemenea are cantitati impresionante de vitamine (A, B, C, E, K) si minerale (potasiu, fier, fosfor, magneziu, zinc, calciu).
Aceste substante ofera proprietati carminative, stomahice, bactericide, fungicide si spasmolitice. De asemenea este un tonic natural pentru organism si in acelasi timp are efect usor sedativ.
1. Previne instalarea diabetului. Studiile realizate recent au aratat ca, compusii din frunzele de coriandru provoaca insulina anti-hiperglicemica. Aceast fenomen ajuta la mentinerea glicemiei in parametrii normali. Cateva frunze de coriandru proaspete, consumate zilnic, previn instalarea diabetului zaharat, fara a modifica modul de viata.
2. Scade colesterolul rau din sange. Coriandrina este o substanta chimica care ajuta la metabolizarea lipidelor din sange, deci ajuta la menitnerea sub control a colesterolului rau. In plus coriandrul este bogat in vitamina C si antioxidanti, care favorizeaza arderile la nivel celular si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
3. Imbunatateste digestia. Preparatele de coriandru, si frunzele proaspete, consumate cu regularitate imbunatatesc considerabil digestia. Substantele pe care le are in compozitie favorizeaza secretia sucurilor gastrice. Digestia se desfasoara in cele mai normale conditii chiar si cand sunt consumate alimente grele.
4. Reduc inflamatia provocata de artrita. Cercetatorii au demonstrat ca frunzele proaspete de coriandru au in compozitie elemente care ajuta la reducerea inflamatiilor din organsim. Acest efect a fost observat indiferent de tipul inflamatiei. In cazul persoanelor cu artrita s-au observat imbunatati considerabile.
Daca vrei sa obtii o mancare cu savoare asiatica, adauga radacini de coriandru in supe sau paste, precum in mancarurile din Thailanda. Poti adauga semintele si in supe sau in mancaruri prajite pe baza de carne de pui, dar si in budinci.
Daca vrei sa obtii o mancare cu carne de miel asemanatoare celor servite in bucatariile arabe, adauga coriandru in timp ce pregatesti miel sau umpluturi cu carne. Aceasta planta merge foarte bine in combinatie cu sunca si carne de porc, mai ales daca i se alatura si portocala. Da o savoare speciala mancarurilor de peste si alaturi de alte condimente, se poate afla in amestecul care este adaugat peste carnea de pui sau peste, inainte de a fi data la cuptor sau pe gratar.
Poti folosi frunzele de coriandru in mancarurile fierte, dar si in sosuri, supe, salate sau adaugat peste carne inainte de a fi prajita sau coapta. Daca vrei, poti pune aceasta planta si in marinate - marineaza carnea de vitel intr-un amestec de ulei, zeama de lamaie, frunze de coriandru, sare si piper inainte de a o pune la prajit sau la cuptor.Adauga frunzele de coriandru in mancare atunci cand aceasta este aproape gata, pentru ca acestea sa nu-si piarda savoarea prin procesul de gatire.